De toekomst van de wijk- en dorpsraden

Breda heeft ruim 184.000 inwoners, ruim 85.000 woningen, 11 wijken en 56 buurten. De gemeente Breda onderhoudt relaties met verschillende groepen in de wijk. Deze contacten kunnen uitmonden in (verbeter) projecten in de leefomgeving. Ooit waren de participatieve uitgangspunten ‘respect voor elkaar en gelijkwaardigheid’ de leidraad. Echter voelen veel wijk- en dorpsraden zich niet meer serieus genomen niet gehoord en soms zelfs geschoffeerd. Pas als men tegen de gemeente in opstand komt (Bavel, Prinsenbeek) wordt er een deelnemersgroep van ‘verkenning’ samengesteld wat opnieuw tot soms jarenlange vertraging van de lokale plannen en ideeën. De raad blijft doen wat ze deden en wijk- en dorpsraden krijgen wat ze kregen… géén gehoor.

Mede mogelijk gemaakt door BuurtBelangen

Gelukkig zijn er nieuwe ontwikkelingen gaande met nieuw elan.

  • Wijkraad Stadshart/Valkenberg – Begin van 2022 werd de handdoek in de ring gegooid. Rick Zagers van de VVD ging ronduit respectloos om met oud-voorzitter Piet Maanders. De afspiegeling van de wijk was ver te zoeken. Ruim 4.500 bewoners en honderden ondernemers verdienen beter. De sleutel was bijna letterlijk al ingeleverd maar onze Peter Elbertse en Costa Blommers wisten erger te voorkomen. De club wordt nu nieuw leven ingeblazen met Costa als voorzitter.
  • Wijkraad Westerpark – Van oorsprong werd Tuinzigt en Westerpark mede vanwege gezamenlijke voorzieningen (De Meidoorn, Scholen, Wijkblad) samengevoegd. De problematiek is echter op veel gebieden wezenlijk verschillend. Ook daar werd de handdoek in de ring gegooid. De gemeente vond het prima en bluste hier en daar de brandjes. Inmiddels is Tuinzigt aan het verjongen, in beide wijken worden er nieuwbouwplannen gerealiseerd en zijn voorzieningen aan vernieuwingen toe. In de Nieuwe Meidoorn hebben de eerste gesprekken plaatsgevonden door Peter Elbertse en Cor Karèl met o.a. de gemeentelijke wijkbeheerders, BOA’s en actieve initiatiefnemers. Ook hier staat BuurtBelangen wederom aan de wieg van deze nieuwe ontwikkelingen.

Het spreekt voor zich dat we zoveel mogelijk leden graag een actieve rol willen geven in de eigen woonomgeving. Binnenkort zal dit tijdens de jaarvergadering worden besproken. Onze naamsbekendheid verdient een boost. Mede mogelijk gemaakt door BuurtBelangen ons handelsmerk.

Spread the love

Reactie achterlaten